Zacząłem się uczyć polskiego wiele lat temu, bo brzmi śmiesznie Ale teraz naprawdę bardzo się cieszę, bo współpracuję z wieloma Polakami i ugaszczam często gości z Polski w pracy (jestem badaczem na uczelni w Anglii Północno-Zachodniej.)
Co ja u Polaków lubię: umieją się bawić! I są bardzo gościnne. Z punktu widzenia zawodowego są też bardzo otwarte na współpracę. Czuję się w Polsce jak nastolatek
Jakie Wy mieliście z Polakami przygody?
Bardzo lubię mimochodem pogadać z innymi Niepolakami, jednak rzadko mam okazję…
Siemanko, jestem Michał. Mam 32 lata, mieszkam w Chrzanowie niedaleko Krakowa.
Bardzo dobrze wysławiasz się po polsku, jestem pod wrażeniem!
Mam pytanie, byłbyś może zainteresowany rozmową na Skype? Moglibyśmy rozmawiać trochę po polsku a trochę po angielsku. Daj znać co o tym sądzisz, pozdrawiam!
Niestety nie jestem polakiem, ale polski jest w tym momencie moim ulubionym językiem. Trochę się uczyłem 5 lat temu a teraz często szukam okazji na rozmowę z byle kim (poza codziennym oglądaniem filmików na YouTube).
Jak masz ochotę to móglibyśmy razem ćwiczyć obaj jako uczniowie.
No niestety takie czasy Odezwij się jeśli byłbys chętny kiedyś pogadać. Ja muszę jak najwięcej rozmawiać po angielsku bo rozumiem bardzo dobrze ale mam czasem problemy z przedstawieniem swoich myśli. A co ciekawego porabiasz w Krakowie? Praca? Pozdrawiam!
Cześć wszystkim! Chyba nie mowię po polsku tak dobrze jak wy, ale sprobuje. Mieszkam w Polsce od trzy lata, posuwam się z wolna z językiem. Na początku było bardzo trudno i często chciałem przestawać, teraz jestem na poziomie gdzie mogę pogadać i rozumieć dużo co się staje dokoła mnie (ale powtórzenie zwykle jest potrzebne!)
Cześć! Pytanie: są tu może Ślążacy? Moja mama pochodzi ze Śląska, z Tarnowskich Gór. A rodzina mojego dziadka pochodzi z Bytomia, i rodzina mojej babci z opolskiego. Jestem bardzo dumny z tego, że jestem pół Ślązakiem:) Jestem w ogóle zachwycony tymi rejonami Europy, gdzie ludzie żyją pomiędzy kulturami, jak na przykład Alsace we Francji. To chyba bo ja też żyję pomiędzy kulturami.
Słyszeliście o śląskiej gwarze? https://youtu.be/IUJLLtMrmCg
Cześć Motz. Każdy Polak słyszał o śląskiej gwarze. Ja jestem z Małopolski, województwa graniczącego ze Śląskiem. Mieszkam bardzo blisko Katowic, często tam bywam więc styczność z gwarą mam. Ślązacy na ogół używają gwary tylko wtedy kiedy rozmawiają sobie we własnym gronie w przeciwnym razie mówią normalnie po polsku.
Ja też chętnie rozmawiałabym z wami. Jestem w domu z dziećmi. Mieszkamy w Massachusetts, USA więc jesteśmy w strefie czasowej jak Nowy Jork i Montréal. Dzieci zwykle śpią o 13tej (19h w Polsce) ale mogę rozmawiać później. Przed tym było by za trudno dla mnie (“unless” usną wcześniej ale ja w to wątpię)
Jutro o 19 będę akurat na kursie online esperanto. Do 17 jestem w pracy. Możemy się więc umówić jakoś na 20:30 cest. Nie wiem, czy trzeba gdzieś zarezerwować miejsce i jak to się robi…