Hey all! I’m Heather from New England, USA. I’m so excited as this is my first time attending
Bref, je suis prof de français y de español ale teraz jestem w domu z dziećmi. Any other Polish speakers out there?! I’m a HS teacher turned SAHM. I still tutor and teach French online.
I have two toddlers (3 and 1.5 years old) who my husband and I are raising in Polish, my husband’s native language. This has been a challenge for me as my Polish is intermediate, but I’m improving every day and hope to reach a C1 level before my son starts with the really tricky questions
I’d love to connect with more parents of bilingual or multilingual kids. I host a podcast called “The Future is Bilingual” about that very topic. I’ll post a separate thread for that.
Nice to meet you! Miło mi was poznać. Enchantée ! Encantada de conocerlos!
Heather
Witam, Jestem Michał, mam 32 lata i dwóch synów (2 i 4 lata). Mieszkam niedaleko Krakowa. Byłbym zainteresowany rozmową na Skype angielski/polski Pozdrawiam!
Hello, I am Michael from Poland, 32 YO. I have two sons (two and four YO:) I live near Kraków. I am eager to talk on Skype polish/english If You would like to. Greetings!
I have been so interested in learning Polish for a long time; I know that they may not be that intelligible at first glance, but since I am also learning Russian, I have been able to understand some words in it. Would you think that we could help each other with languages? J’adore aussi le français ; je fais mes études dans cette langue —parmi d’autres— et je l’étudie depuis mon enfance.
J’espère de pouvoir avoir l’opportunité d’en connaître et aider plus.
Cześć Michał! Jak tam w Małopolsce? Mój mąż też stąd jest. W którym miejsce mieszkasz?
Mamy bardzo podobną sytuację: wiek, dwoje małe dzieci. Czy uczysz synom innego języka?
Pozdrawiam,
Heather
Witaj Heather, miło Cię poznać! Mieszkam w Chrzanowie, to takie średniej wielkości miasto koło Katowic. Staram się żeby moje dzieci osłuchiwały się z językami, na przykład oglądają bajki po angielsku, czasem też tłumaczę im jakieś łatwe słowa np: jump-skakać, czy eat - jeść
A skąd dokładniej pochodzi twój mąż? Jak Ci się podoba w Polsce? Gdzie mieszkacie? Byłaś już w Zakopanym zobaczyć nasz piękne Tatry? Ja i moja żona bardzo lubimy chodzić po górach. Kochamy Beskidy! W tym roku udało nam się zorganizować kilkanaście wycieczek. Wiesz dzieci do babci i jazda
Cześć! Jak długo się uczysz języka polskiego? Świetnie piszesz Polski był mój pierwszy język ale teraz troszkę trudniej mi jest nim się posługiwać. Witamy w grupie!
Cześć Joanna Masz w opisie, że jesteś nativem polskim i angielskim. Urodziłaś się w Polsce a potem wyjechałaś? Z czym masz trudności w polskim? Szyk zdania masz tylko troszkę odwrócony.
Tak naprawdę to urodziłam się za granicą (w Kanadzie) i tylko parę razy byłam w Polsce żeby odwiedzić rodzinę. Chodziłam tu do polskiej szkoły w soboty kiedy byłam młodsza, ale teraz prawie nigdy nie piszę po polsku, więc chyba z tym mam największe trudności.
Nie widać tych trudności, piszesz świetnie Fajnie być takim podwójnym nativem. Gdzie mieszkasz w Kanadzie? Chciałbym kiedyś polecieć na wakacje do Kanady, świetny kraj, bardzo mnie interesuje jego kultura.
I am still a beginner at Polish but with some dedication I do hope to improve it here on the forum and at the conference, and so to meet more speakers and to get acquainted with many people.
Dzięki Michał, nawzajem. Przepraszam, że tak długo nic nie odpisałam. Mój mąż jest z Szczucina, ale mieszka w Stanach już 20 lat. Mieszkamy w Massachusetts.
Byłam dwa razy w Polsce, ale niestety dawno temu w 2008 i 2011. Wtedy nie mówiłam prawie nic po polsku oprócz “Dzień dobry” i “Dziękuję”. Pierwszy raz byliśmy w Zakopanym i uwielbiamy!! Bardzo chciałam tam wracać kiedyś. Macie przepiękne góry w Polsce
Cześć Alberto! Miło mi. Moi aussi j’adore le français et c’est la langue dans laquelle j’ai fait mes études. Quelle chance que tu l’étudies depuis ton enfance ! Restons en contact. Je suis sur IG @thefutureisbilingual
Cześć Heather! To niesamowite, że twój mąż pochodzi ze Szczucina! Mój Tata pochodzi spod Szczucina, z wioski Kosówki, niedaleko Wadowic Górnych. Tata niedawno mi opowiadał, jak on jeździł rano w każdy czwartek z moim dziadkiem na rynek w Szczucinie. Ja byłem w Szczucinie kiedy odwiedziłem krewnych, ale już 20 lat nie byłem w Polsce.